Administracions

El pla especial del port de Palamós haurà de tramitar-se de nou

La Generalitat ha fet un canvi legislatiu i ara s’ha de tramitar com a pla director

L’Ajuntament demanarà que es pugui aprofitar tota la feina feta

El reivindicat pla especial del port de Palamós podria perdre dos anys i tota la feina feta fins ara, un cop la Generalitat ha modificat els criteris, a través d’un canvi d’ordenació, i ara aquests instruments s’hauran de tramitar com a pla director urbanístic portuari. Aquesta situació és deguda al fet que no s’aprovés el document inicial del pla especial del port abans que entrés en vigor la nova llei –llei 10/2019 de ports i de transports en aigües marítimes i continentals– i això ha comportat que la tramitació hagi de començar de nou. En la pràctica: es torna a la casella de sortida.

L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que s’ha demanat una reunió amb Ports de la Generalitat per aconseguir que tota la feina que s’ha fet fins ara, especialment tot el procés de participació ciutadana, no s’hagi de refer de nou i es miri de mantenir. “Hem demanat que es pugui aprofitar tota la feina si més no pel que fa a la tramitació que s’ha fet fins ara i no s’hagi de fer de nou”, destaca Puig, que hi afegeix: “Hem demanat una reunió amb la Generalitat per plantejar aquesta qüestió i mirar de no perdre aquests dos anys”. Puig és conscient que potser aquesta modificació de criteris sigui necessària, però lamenta la situació en què ha quedat el procés urbanístic del port de Palamós. Un dels elements que es vol aprofitar, entre altres, és el de la participació ciutadana. Algunes de les conclusions que es van recollir en aquest procés participatiu van ser facilitar la continuïtat del passeig del mar i la integració del port a la vila, millorar la gestió i l’adequació de la zona d’aparcament, i també la mobilitat del trànsit rodat a la façana portuària. També es va parlar de renovar les edificacions i promoure nous usos portuaris i dels esports nàutics, en especial la formació i l’escola de vela, o potenciar l’activitat pesquera. S’ha de veure també com encaixen aquestes aportacions en la redacció del document. Hi ha d’haver un avanç del pla amb les línies estratègiques i un informe mediambiental preliminar, abans d’abordar la seva elaboració definitiva.

Crítiques del PSC

El grup municipal del PSC, a l’oposició, lamenta profundament que la tramitació de planejament urbanístic del port de Palamós estigui en el moment inicial i no hagi ni començat. Josep Coll, portaveu del PSC, en declaracions a Ràdio Palamós, en responsabilitza l’equip de govern d’ERC, que opina que hauria d’haver estat més diligent. Coll pregunta al govern: “Per què realment no s’ha tirat endavant?”.

La Generalitat i l’Ajuntament de Palamós van firmar l’estiu de l’any 2016 el protocol per a la redacció del pla especial del port; un document que havia de marcar el full de ruta del seu futur urbanístic, pel que fa al seu ordenament, i que era molt reivindicat.Precisament, aquest estiu el president del Foment Empresarial del Comerç i el Turisme de Palamós, Toni Bachiller, reclamava celeritat per enllestir el pla director del port. Bachiller es va queixar en declaracions a Ràdio Palamós del seu retard. Bachiller va recordar que en depèn el futur de moltes activitats econòmiques del municipi. Aquest estiu ha fet cinc anys que l’Ajuntament de Palamós i Ports de la Generalitat van firmar el conveni per a la redacció d’aquest planejament, que en principi havia de durar un any.L’any passat, i en aquesta línia, el portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), a l’oposició, Raimon Trujillo, va reclamar que el govern municipal creï i lideri una comissió multilateral de col·laboració per al pla especial del port que s’està treballant des de Ports de la Generalitat. JxCat de Palamós ho considerava imprescindible, perquè el port està integrat al municipi mateix, a diferència dels altres del país.Aquesta sotragada legislativa és curiós que contrasti amb un dels plans que Ports de la Generalitat en feia més bandera. Ports de la Generalitat havia apostat clarament per Palamós i volia que aquesta població fos un exemple a seguir pel que fa referència a la redacció d’un pla especial del port; una eina que en regula els usos però que també, i seguint amb el criteri impulsat per la Generalitat, connecta aquestes instal·lacions amb la població, generant zones de passeig, en un gran marc de convivència entre les activitats que s’hi porten a terme.Precisament, Ports elogiava el procés participatiu que va permetre recollir 290 enquestes. Algunes de les conclusions d’aquest procés participatiu són, a tall d’exemple, que s’ha de facilitar la continuïtat del passeig marítim –un fet ja previst– i la integració del port amb la vila, i millorar la gestió i adequació de la zona d’aparcament, així com la mobilitat del trànsit rodat a la façana portuària. També s’ha parlat de renovar les edificacions i promoure nous usos portuaris i els esports nàutics, en especial la formació i l’escola de vela, i potenciar l’activitat pesquera. En tot cas, caldrà buscar l’encaix entre les propostes i el pla definitiu. Ports de la Generalitat mostra la seva satisfacció pel procés de participació que s’ha dut a terme en el marc de la redacció del pla especial del port de Palamós. Encara més, Ports de la Generalitat anima els altres ajuntaments a seguir el model iniciat a Palamós, que considera que és pioner a Catalunya.

LA FRASE

Hem demanat que es pugui aprofitar tota la feina que s’ha fet fins ara i que no s’hagi de fer de nou
Lluís Puig
alcalde de palamós


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’EMA recomana l’autorització de Paxlovid, el primer antiviral oral contra la Covid-19 a la UE

Brussel·les

El Parlament rebutja que el Govern acati la sentència del 25% en castellà a l’escola

BARCELONA

El Síndic insta a Salut a revisar els protocols a les escoles arran de la variant òmicron

BARCELONA
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda assolellada

barcelona

Concentració dels sindicats d’educació per exigir més seguretat davant d’una situació “extrema”

BARCELONA

Cambray diu que les xifres dels sindicats “no són reals”

LLEIDA

Salut no descarta la utilització del passaport covid en la reobertura de l’oci nocturn

BARCELONA

Salut obre la tercera dosi a majors de 18 anys quan faci cinc mesos de la segona o d’haver passat la covid

BARCELONA

Darias apunta que la nova subvariant d’òmicron té un comportament “similar” a l’original

MADRID