Cultura

Rehabiliten l’entorn del claustre del monestir de Sant Salvador de Breda

S’intervé als edificis que ocupen les ales sud i est del claustre

En aquesta fase els treballs consistiran a repicar les façanes i desenrunar l’interior dels edificis

La rehabilitació dels edificis que envolten el claustre de l’antic monestir de Sant Salvador, a Breda, s’ha iniciat amb una primera fase d’obres dotada d’un pressupost de 59.631,40 euros. Els treballs duraran uns tres mesos i consistiran a repicar els revestiments de les façanes, tant exteriors –encarades al carrer Convent– com interiors –cap a la plaça del Claustre–. La intervenció ha de permetre detectar elements que es van afegir a l’estructura original, com ara finestres o altres obertures.

També es desenrunarà l’interior dels edificis i es deixarà la zona sanejada i amb les parets consolidades. Els treballs permetran fer un estudi de paraments, un estudi arqueològic que determinarà com s’ha d’executar la segona fase del projecte, ja planejada, de consolidació de façanes i cobertes.

L’import total per a les dues fases d’aquest projecte que es va aprovar el 2020 és de 235.000 euros, amb una participació de Patrimoni de la Generalitat d’uns 200.000 euros. Andreu Pujol, regidor de Cultura i Patrimoni, explica que aquests edificis que envolten el claustre estan avui pràcticament en ruïna i l’adaptació dels espais interiors per a nous usos es deixarà per a més endavant (vegeu la peça adjunta). Els edificis corresponen a les ales sud i est de l’antic monestir que es van desmuntar en el moment de la desamortització, entre finals del segle XIX i principis del segle XX, quan van passar a mans privades i s’hi van fer edificacions. Els edificis que donaven al claustre eren les seus, entre altres espais, de les sales dels monjos, l’arxiu, la cuina, la sala capitular i el menjador. L’Ajuntament de Breda els va adquirir el 2018 (mitjançant una permuta de finques amb els propietaris), amb la voluntat d’actuar per a la rehabilitació del nucli històric.

LA XIFRA

235.000
euros
és l’import total del projecte, que s’inicia amb els 59.631,40 euros de la primera fase actual.

Una futura seu per al Museu Aragay

A més llarg termini l’objectiu –explica Andreu Pujol– és que els edificis on s’actua ara es destinin a ser la seu del Museu Aragay, museu municipal que acull l’obra de l’artista i teòric del noucentisme Josep Aragay, situat actualment als baixos de l’ajuntament. Permetria també a l’Ajuntament guanyar espai a la planta baixa i situar a l’emplaçament actual del Museu Aragay la sala de plens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.